Frågor och svar för den som är ny i Vespa-världen
Jag menar en riktig Vespa, alltså en plåtscooter tillverkad av det italienska företaget Piaggio under produktnamnet "Vespa". Inget annat .
Ja, det kan man ju fråga sig - vissa moderna scootrar är ju också av plåt... Man jag menar en klassisk scooter, vanligtvis en Vespa eller Lambretta, men även vissa andra märken, som NSU, Crescent, Monark och några till räknas in. Jag menar helt enkelt en scooter av gammalt snitt. Den sista modell av scootrar som räknas som klassiska plåtscootrar får väl antas vara Vespa PX. Än är nog inte den sista Vespa PX såld. De slutade officiellt tillverkas 2008, men 2011 återupptogs tillverkningen och Piaggio marknadsför dem igen under pompa ock ståt...
I Sverige har folk för vana att kalla i princip alla scootrar för Vespor, antagligen då den i andra länder vedertagna benämningen scooter lätt blandas ihop med "snöskoter" i vårt nordliga klimat. Dock är de flesta maskiner folk benämner som Vespor antingen nytillverkade EU-mopeder eller Maxiscooters, eller scooters av andra äldre märken. De är inte Vespor i egentlig mening.
För övrigt har musikgruppen Lambretta, eller för den delen klock-märket med samma namn ingenting alls att göra med scootervarumärket. Lika lite som bandnamnet Triumph har någonting med motorcykelmärket att göra. Och nej, jag lyssnar inte på bandet med samma namn som en av mina veteranscootrar...
Javisst, dels finns det nya PX125/PX150 att få tag på, dels finns den moderna Vespan, som är en 4-takts-automat. Den har behållit en del av linjerna från den gamla skolan, men är modern med avseende på motor och växling. En klassisk Vespa har manuell växel och 2-takts-motor (encylindrig), men en modern Vespa påminner mer om en modern plastscooter när det gäller körningen. De är dock ganska snygga för att vara automatscootrar, en vacker dag kanske jag skaffar mig en Vespa GT250ie, men det får nog vänta lite...
Nä, du tänker på snöskoter. Förmodligen är sammanblandningen med snöskotrarna anledningen till att så många använder namnet Vespa istället för scooter. För säkerhets skull använder scooterister alltid den engelska stavningen, så att åtminstone några missförstånd kan undvikas...
De flesta Vespor är faktiskt motorcyklar. Vespa 50 är den enda klassiska mopedvespan, men det finns å andra sidan ganska gott om sådana. Vespa 50 är en s.k. smallframe, d v s en lite mindre modell av Vespa, med lite slankare (och i mitt tycke snyggare) former än de riktigt bulliga Vespor man ofta ser i filmer etc. Den vanligaste Vespan är dock en MC och kräver MC-körkort. Både lätta MC (upp till 125 ccm) och mellanklass finns. De största och starkaste klassiska Vesporna är på 200 ccm (Rally 200 Electronic och P200/PX200). Moderna automatvespor finns i upp till 300 (eller snarare 278) ccm.
Vad gäller de moderna Vesporna (alltså de som verkligen bär produktnamnet Vespa), så finns de för den körkortslöse som EU45- och EU25-moped (altså EU klass 1 och 2). Klassiska Vespa 50 är däremot en s.k. nationell moped, en sådan som fick gå i 30 km/h och som inte nytillverkas eller typgodkänns längre. För dessa gäller tills vidare de gamla reglerna, alltså ungefär samma som för EU25-moped.
Nä, Piaggio tillverkar massor av scooters, endast en produktlinje bär namnet Vespa.
En modern Vespa på 250-300 ccm kanske skulle kunna räknas som en liten maxiscooter, men normalt är svaret Nej. Vespor är scootrar, inte maxiscootrar.
Vesporna (eller motorerna) delas egentligen in i tre sorter:
Ja och Nej. Någon måste meka med Vesporna, det är trots allt ganska gamla fordon. Fordon som nog inte från början var tänkta att rulla på vägarna fortfarande 40-50 år efter de rullade av bandet. Att lämna in Vespan för service varje gång man får problem upplevs av de flesta som alltför kostsamt. Många ser Vespahobbyn som en relativt billig variant av veteranfordonshobbyn (liksom moped och veterancykelhobbyn). Har man tänkt sig komma billigt undan är det nödvändigt att man kan göra mekjobbet själv.
När Vesporna var nytillverkade var det förstås en helt annan sak, man köpte dem som sitt primära fordon, de servades kontinuerligt och de hade ju inte heller slitits ner av årtionden på vägarna. En ny Vespa på 60-talet var förmodligen ett hyggligt bekymmersfritt fordon och landet var fullt av service-verkstäder som var villiga att underhålla fordonet. Det kostade förstås pengar med verkstadsbesöken även då, men i relation till Vespornas nypris var verkstäderna relativt billiga. Numera köper man en veteranvespa för under femton tusen och riskerar då verkstadsräkningar som överstiger inköpsbeloppet. Naturligtvis kan inte verkstadens timpris stå i relation till fordonets inköpspris, men det känns ändå jobbigt att betala stora summor för underhåll av något med litet andrahandsvärde. Det finns också lagar om att priset för en reparation inte får överstiga en viss del av anskaffningspriset, så vissa verkstäder ser sig helt enkelt tvungna att vägra åta sig för stora jobb på för små fordon.
De allra flesta som fastnar ordentligt för den ursprungliga plåtvespan eller lambrettan, lär sig snart att meka med den också. Det är helt enkelt ofta en ekonomisk nödvändighet, liksom en naturlig förlängning av hobbyn. Det finns naturligtvis Vespaägare helt utan mekintresse, men de har också en diger verkstadsbudget...
På nätet! Om du tittar på min länksida ser du att det finns mängder med information att hämta. Det hjälper förstås om du mekat med andra saker tidigare, som mopeder i ungdomen etc. Svenska scooterklubben anordnar också ibland "mekaftnar", vilka annonseras ut i forumet och i medlemstidingen. Scooterklubbens forum är också en utmärkt plats att få råd ifrån. Sök på det du funderar över och du kommer få mycket att läsa. Om inget passar in på din undring är det bara att börja posta. Det finns verkligen massor av hjälp att få.
Scooterhelp och andra liknande sidor är också ovärderliga i jakten på information, handböcker och sprängskisser. Börja gärna meksessionen med planering framför datorn. Det lönar sig att tänka igenom arbetet när man har all information tillgänglig bara ett musklick bort!
Visst, men då får du vara beredd på kostnaderna också. Tre alternativ är gångbara:
Alla alternativen är fullt genomförbara givet en tillräcklig budget. Mycket går att köpa för pengar...